Het MRK heeft educatie hoog in het vaandel staan. De kosten voor school- en groepsbezoek worden daarom zo laag mogelijk gehouden. De toegang voor leerlingen en hun begeleiders is gratis. Buitenschoolse groepen kunnen voor het geringe bedrag van 25 euro een rondleiding krijgen. De rondleidingen worden aangepast aan de leeftijd en de achtergrond van de deelnemers.

Het geheim van de monnik
Educatief project voor de groepen 5-6 van het basisonderwijs, 
Maart-Juni  2016-2017 
Ontwikkeld door de bibliotheek Uden en het MRK
Tijdens de verbouwing van het Museum voor Religieuze Kunst  is er tussen de oude boeken een brief tevoorschijn gekomen. De brief uit 1447 bevat een groot geheim.  De schrijver van de brief, prior Maarten spreekt over een uitvinding die spannend, maar ook gevaarlijk is. Zo gevaarlijk dat de uitvinding pas in 2017 bekend gemaakt mag worden.

Welk geheim? Om dat te weten te komen moeten er  tien vragen opgelost worden. Raadsels zijn het, versleuteld in boeken, schilderijen, of met onzichtbare inkt aangebracht op muren en stukken papier. Met middeleeuwse foefjes en mobiele telefoons kan het geheim worden ……gekraakt.
Tijdens het museumbezoek van 1,5 uur, verzorgd door museum en de bibliotheek samen, maken de leerlingen kennis met oude kunstwerken,  onleesbare teksten,  ouderwetse (wegkrabben, met melk schrijven, code kraken)  en moderne (QR-codes, filmpje, augmented reallity) technieken om de code te kraken en het geheim van de monnik te kunnen ontcijferen. 
Lees de brief van "Het geheim van de monnik".

Aanbod Scholen - Basisonderwijs
ontwikkeld in samenwerking met Stichting C , Uden

1. Algemene introductie museum en kruidentuin
Introductiefilmpje voor een bezoek van leerlingen van het basisonderwijs aan het MRK. Dit filmpje vormt een algemene introductie voor leerlingen van groep 7 die jaarlijks het museum bezoeken in het kader van het programma.
Bekijk het filmpje.

2. Van Ganzenveer tot Muis (leerlingen groepen 3-4)
ontwikkeld in samenwerking met de Bibliotheek Uden
Project over de ontwikkeling van het schrift waarin leerlingen ook zelf leren schrijven met een ganzenveer.
Duur circa 75 minuten, kosten € 2,50 per leerling.
Download de lesbrief.

Aanbod Scholen - Voortgezet onderwijs
Het museum verzorgt regelmatig workshops en speciale programma's bij tijdelijke exposities.
Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met Quirine van Aerts (ma-woe): 0413-263431 of  quirine@museumvoorreligieuzekunst.nl
Ook leerlingen CKV e.a. die zelfstandig komen of informatie zoeken voor een werkstuk of spreekbeurt, kunnen bij haar terecht.