augustus 2017

zaterdag 26 augustus 15.00 - 16.00 uur
Lezing, Entree museum + toeslag voor de lezing € 3,50
Small Wonders Laatmiddeleeuws microsnijwerk uit de Noordelijke Nederlanden.

Ingmar Reesing

Met een gevarieerd repertoire aan virtuoos gesneden microsnijwerken, zoals gebedsnoten en miniatuurretabels, had Adam Dircksz aan het begin van de zestiende eeuw een nichemarkt gecreëerd. Als vermoedelijk enige aanbieder van dit type kleinodiën speelde zijn atelier in op de wensen, behoeften en smaak van een kleine groep machtige en gefortuneerde personen die tot de burgerlijke en adellijke elite van de Lage Landen behoorde. Onder zijn afnemers vinden we onder andere vorsten, hoge edellieden, geestelijken en ook de nouveaux riche. Tijdens deze lezing vertel ik graag meer over deze opdrachtgevers, het vroeg 16de-eeuwse microsnijwerk, de Noord-Nederlandse kunstenaar en de lokalisering van zijn atelier. De lezing vindt plaats in het kader van de expositie Small Wonders, tot september in het Rijksmuseum te Amsterdam. Op de tentoonstelling is ook de gebedsnoot van het MRK te zien Ingmar Reesing (1976) studeerde kunstgeschiedenis. Hij werkte voor het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum en is sinds 2013 als promovendus verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoek richt zich op de functie, de vervaardiging en de verspreiding laatmiddeleeuwse handzame devotionalia in de Lage Landen, waaronder microsnijkunst, ivoorsnijkunst en pijpaarden devotiesculptuur. Daarnaast was hij betrokken bij de totstandkoming van de tentoonstelling ‘Small Wonders’ in het Rijksmuseum. Vanaf 1 juli is hij verbonden aan het MRK.

     

zondag 27 augustus 15.00 - 16.00 uur
Muziek in de Abdij, Entree museum + toeslag voor de muziek € 3,50
Middeleeuws muziekensemble

de Blauwe Schuyt

De Blauwe Schuyt speelt in Middeleeuwse kostuums en op tientallen instrumenten die herinneren aan die tijd en is een muziekgroep die muziek speelt en zingt uit de middeleeuwen. Met name het wereldlijke repertoire staat in onze belangstelling. De Blauwe Schuyt heeft een keur aan replica’s van historische muziekinstrumenten en is al 20 jaar actief in de middeleeuwse muziek en speelde op diverse festivals in binnen- en buitenland, treden net zo makkelijk op straat op als in de concertzaal, voor groot en klein, jong en oud.
Sinds een jaar bestaat De Blauwe Schuyt uit: Inge IJpelaar, studeerde aan het Brabants Conservatorium te Tilburg, waar ze in 1993 cum laude afstudeerde op dwarsfluit. Later heeft ze zich gespecialiseerd in Ierse muziek. Haar veelzijdigheid blijkt uit het feit dat ze verschillende muziekstijlen en instrumenten beheerst. Inge heeft met Willem een eigen lespraktijk: Muziekpraktijk Maaspoort. Inge speelt in verschillende professionele folkbands maar ook klassiek als orkestmusicus of solist in binnen en -buitenland. Bij de blauwe Schuyt speelt Inge allerlei fluiten, doedelzak, draailier en diverse snaarinstrumenten. Willem Gerritsen, studeerde eerst voor leraar basisonderwijs en daarna op het conservatorium. Hij behaalde zijn master op trombone. Later specialiseerde hij zich op authentieke instrumenten en zit hiermee regelmatig op het concertpodium bij diverse orkesten en ensembles in binnen- en buitenland. Tevens is hij verbonden als docent aan CKV de Muzerije, het Fontys conservatorium en is leermeester van de stadspijpers van 's-Hertogenbosch. Willem bouwde zelf vele instrumenten voor de Blauwe Schuyt. Bij de Blauwe Schuyt speelt hij diverse blaasinstrumenten, portatief, snaarinstrumenten, slagwerk en zingt.
www.middeleeuwsemuziek.nl

zondag 27 augustus 09.00 - 10.30 uur
Op die fiets

Op die Fiets

Zondag 27 augustus is het MRK de Udense startlocatie voor de fietstocht ‘op die fiets’ van de Maashorst. Tussen 09.00 en 10.30 uur kunnen deelnemers zich bij ons inschrijven en genieten van diverse mooie routes door De Maashorst. Bent u erbij?  Inschrijven kan via www.maashorst-events.nl, hier vind u tevens meer informatie over de fietstocht.

september 2017

zondag 24 september 15.00 - 16.00 uur
Muziek in de Abdij, Entree museum + toeslag voor de muziek € 3,50
Ursula Dutschler, Francine van de Heijden en Joost van de Linden

Virtuoze barokmuziek van G.F. Handel

Ursula Dütschler (klavecimbel), Francine van der Heijden (sopraan), Joost van der Linden (tenor) brengen virtuoze barokmuziek van G.F. Handel (1685-1759)

Ursula Dütschler werd in Thun/Zwitserland geboren en kreeg op vijfjarige leeftijd haar eerste klavecimbel lessen. Zij studeerde op het conservatorium in Bern bij Jörg Ewald Dähler en bij Kenneth Gilbert aan het Mozarteum in Salzburg. In 1990 volgde een studie op de fortepiano bij Malcolm Bilson aan de Cornell University in de Verenigde Staten. Zij won verschillende concours, waaronder het Internationale Klavecimbel Concours in Parijs en het Internationale Erwin Bodky Concours voor fortepiano in Boston.
www.amstelimpresariaat.nl

Sopraan Francine van der Heijden studeerde in Maastricht, Den Haag en Londen en verwierf bekendheid en waardering door haar vertolking van de sopraansolo in Tebye Poyem van Rachmaninov en in delen van het Requiem van Mozart tijdens de uitvaartceremonie van ZKH Prins Claus in de Oude Kerk te Delft. Voor de vereniging Vrienden van het Lied geeft Francine al jarenlang concerten in samenwerking met pianiste Phyllis Ferwerda, ook ter gelegenheid van het 35- en 50-jarig jubileum van de vereniging.
www.zangstudioheeslust.nl

Tenor Joost van der Linden studeerde aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en het Rotterdams Conservatorium. Na zijn studie volgde hij masterclasses aan de Britten-Pears School en nam hij, op uitnodiging, deel aan een masterclass onder leiding van Thomas Allen (The Samling Foundation). Zijn zanglessen zette hij sindsdien voort bij Diane Forlano in Engeland en Liane Jespers in België. Momenteel volgt hij zanglessen bij Sasja Hunnego. Joost van der Linden heeft gezongen bij The Amsterdam Baroque Choir o.l.v. Ton Koopman, Collegium Vocale Gent en La Chapelle Royale o.l.v. Philippe Herreweghe, Nederlands Kamerkoor, Groot Omroepkoor en ensembles als Musicalische Compagney uit Berlijn en het Gesualdo Consort Amsterdam. Momenteel treedt hij op met harpiste Manja Smits en altvioliste Suzanne Dijkstra. Met het programma Songs from the Isles verzorgen zij kamermuziekconcerten. Daarnaast werkt hij regelmatig samen met het Letse Kesselberg Ensemble van celliste Ilze Grudule.
www.joostvanderlinden.nl